وزارت بهداشت غزه درباره فروپاشی کامل نظام درمانی هشدار داد دیدار نخست وزیر ازبکستان با رئیس جمهور پزشکیان (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) تاکید رئیس‌جمهور عراق بر گسترش همکاری‌های دوجانبه با ایران ویتکاف برای آزادی زندانیان دو تابعیتی در غزه وارد تل‌آویو شد خلیج فارس جانِ ماست واکنش بارزانی به تصمیم پ.ک.ک برای انحلال و گذاشتن سلاح‌ها بر روی زمین سفیر روسیه به وزارت خارجه لهستان احضار شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) حقابه، تروریسم و کشمیر؛ سه ضلع محور‌های مذاکره هند و پاکستان شکسته‌شدن محاصره کامل غزه با ورود ۳۵ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) اهدای فرش نفیس ابریشمی از سوی عراقچی به ویتکاف تکذیب شد واکنش عراقچی به سنگ‌اندازی‌های نتانیاهو رام‌الله: حماس حذف شدنی نیست مهاجرانی: پوتین به تهران سفر می‌کند | مشکلی با سرمایه‌گذاری آمریکا در ایران نداریم بازگشایی ۳۲ فرودگاه هند در پی آتش‌بس میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) واکنش عضو شورای نگهبان به احتمال برگزاری هم‌زمان انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری ۱۴۰۷ شهادت ۳۳ فلسطینی دیگر توسط رژیم صهیونیستی | آمار شهدا به ۵۲ هزار و ۸۶۲ نفر رسید (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) مقام پاکستانی: طالبان تعهد داده‌اند که ثبات مرزهای غربی خود را حفظ خواهند کرد مذاکرات هند و پاکستان به سطح نظامی محدود شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) گزارش تکان‌دهنده مرگ جنین‌های مادران فلسطینی در سایه تداوم محاصره غزه توسط رژیم کودک‌کش تلاش دیپلماتیک مصر با ایران، آمریکا و عمان با محوریت مذاکرات غیرمستقیم حبس یک سرباز صهیونیست به دلیل مخالفت با شرکت در عملیات کرانه باختری معاون اول رئیس جمهور رفع تنش آبی را از اولویت‌های مهم دولت دانست «پزشکیان» و «اژه‌ای» در همایش دیپلماسی مقاومت سخنرانی می‌کنند قوانین مهاجرتی انگلیس سخت‌تر شد از هدیه ۴۰۰ میلیون دلاری قطر به ترامپ چه می‌دانید؟ جان مرشایمر خطاب به ترامپ: درگیری با ایران حماقت است قهرمان خلیج‌فارس | گفت‌وگوی شهرآرانیوز با فرمانده نیروی دریایی سپاه به‌مناسبت سالروز شهادت سردار «محمد ناظری» هشدار عراقچی درباره پیامد‌های هرگونه سوء‌استفاده از اسنپ‌بک
سرخط خبرها

گرم‌شدن روابط تجاری چین و عربستان | آیا ریاض از واشنگتن فاصله می‌گیرد؟

  • کد خبر: ۳۰۳۷۲۳
  • ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۳
گرم‌شدن روابط تجاری چین و عربستان | آیا ریاض از واشنگتن فاصله می‌گیرد؟
روزنامه فایننشال‌تایمز در مطلبی با اشاره به آمار و ارقام موجود، از گرم‌شدن عمیق روابط میان چین و عربستان خبر داد و چشم‌انداز این امر را بر رابطه ریاض با واشنگتن به عنوان متحد دیرینه این کشور عربی، پیچیده توصیف کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، گرم‌شدن روابط میان «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی چشم‌انداز دولت جدید دونالد ترامپ را پیچیده می‌سازد.

به نوشته این رسانه، همزمان با سرازیر شدن صادرات و سرمایه‌گذاری چین به سوی عربستان، تقاضای این کشور عربی برای فناوری پاک، رابطه این دو کشور را که زمانی تنها مبتنی بر خرید و فروش نفت بود را بیش از پیش عمیق ساخته است؛ وضعیتی که می‌تواند چالشی برای متحدان دیرینه غربی ریاض به ویژه آمریکا باشد.

فایننشال تایمز در ادامه تشریح می‌کند که داد و ستد میان ریاض و پکن در طول سال‌های گذشته تقریبا تنها به خرید و فروش نفت محدود می‌شد. اما در حال حاضر، صادرات چین به عربستان سعودی به رکورد ۴۰.۲ میلیارد دلار در ۱۰ ماهه اول سال رسیده است که بر اساس داده‌های دولت چین بسیار فراتر از ۳۴.۹ میلیارد دلار مدت مشابه سال گذشته است.

براساس آمار موجود، چین از سال ۲۰۲۱ تا اکتبر سال‌جاری سرمایه گذاری ۲۱.۶ میلیارد دلاری در عربستان داشته و بدین ترتیب به بزرگترین سرمایه گذاری خارجی در این کشور پادشاهی تبدیل شده است. گزارش‌ها حاکی است که یک سوم این سرمایه گذاری‌ها در بخش فناوری‌های پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی متمرکز است. این رقم به ویژه در مقایسه با ۱۲.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری آمریکا در عربستان که رتبه دوم بعد از چین را دارد، تفاوت چشمگیری را نشان می‌دهد.

نویسنده مطلب در ادامه با تفاوت بسیار عظیم میان آنچه که چین در عربستان در حال انجام است با سرمایه گذاری آمریکایی‌ها و فرانسوی‌ها در این کشور به عنوان دو متحد غربی، می‌افزاید: سرمایه‌گذاری‌های روز افزون پکن شرکای دیرینه ریاض را تحت الشعاع قرار داده است.

کامیل لانز کارشناس امور چین و خاورمیانه و از اعضای ارشد اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» در این زمینه گفت: «تغییر بزرگی» در راه است.

وی افزود: «وقتی سعودی‌ها به نقشه جهان نگاه می‌کنند، خود را به عنوان «قدرت میانه» در نظر می‌گیرند. آنها تلاش می‌کنند کمتر به آمریکا وابسته باشند و بنابراین تعمیق روابط با چین راهی برای انجام این کار است».

لانز سپس خاطرنشان کرد که روابط بیشتر عربستان و چین می‌تواند چشم‌انداز دولت آینده ترامپ را در هر گونه معامله با ریاض پیچیده کند. به عنوان مثال چنانچه ترامپ نتواند تضمین‌های امنیتی و همکاری‌های فنی که عربستانی‌ها به دنبالش هستند را ارائه کند، آنها می‌توانند به راحتی اعلام کنند که گزینه‌های دیگری پیش رو دارند.

تحلیلگران بر این باور هستند سرمایه گذاری چین در عربستان که با هدف افزایش نفوذ در خارج از آمریکا و اروپا صورت می‌گیرد، اهمیت راهبردی بسیاری برای دولت پکن دارد. ناظران به ویژه این امر را در سایه تهدید تحریم‌ها و تعرفه‌ها در اروپا و آمریکا برای چین مهم ارزیابی می‌کنند.

از دید ولیعهد عربستان به عنوان رئیس کمیته عالی مشترک چین و عربستان نیز سرمایه گذاری‌های چین در راستای تلاش‌های این حاکم بالقوه برای دستیابی به برنامه ۲۰۳۰ است که با هدف مدرن سازی عربستان، تنوع بخشیدن به اقتصاد و گذار به سوی انرژی پاک و در نهایت نمود پادشاهی عربستان در صحنه جهانی صورت می‌گیرد.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->